Willem Wortel

Minder gewicht, een fit gevoel en beter presteren

Hardlopen

Regelmatig hardlopen hoort nu zo'n 12 jaar bij mijn leven (Jacob Paas alias Willem Wortel). Na mijn actieve voetbalcarrière zijn er aardig wat kilootjes bij gekomen en daar was ik op een gegeven moment klaar mee. Sinds 2003 ben ik begonnen met een 5 km loopje en zo verder met de 4 Mijl, de Zevenheuvelenloop, de Halve van Egmond en daarna ook nog een aantal halve en hele marathons, waaronder 2x New York. 

   

Maar ja, ik houd ook van het goede leven. Op een gegeven moment ben ik erachter gekomen dat je ook voldoende en lekker kunt eten en daarbij toch op het goede gewicht kunt komen en blijven. In mijn geval betekende dat nog zo'n 5 tot 8 kilo eraf. Ik heb gemerkt dat regelmatig hardlopen me een enorm goed gevoel geeft. Met mijn gewicht ging het ook steeds beter hoewel het niet meeviel om onder de 80 kilo te komen. Mijn lengte is 1.75 mtr, dus onder de 80 moet dan kunnen. Ondanks mijn zware botten ha, ha, ha.

Afvallen

In 2012 heb ik veel boeken gelezen over voeding. De rode draad die me aansprak was een soort teruggaan naar de natuur qua eetgewoontes. Je zorgt er daarmee voor dat je lichaam voeding binnen krijgt die ook herkend wordt als voeding. Ik ben zelf gaan experimenteren en merkte dat, als ik zo natuurlijk en onbewerkt mogelijk at, me erg goed voelde en ook nog eens gewicht kwijtraakte. Zonder hongergevoel. En dan nam ik bij gelegenheid regelmatig een biertje of een glas wijn.

 

Willem Wortel? Wie is dat?
Willem Wortel is ervaringsdeskundige op het gebied van natuurlijke voeding. Hij deelt die ervaring met zo veel mogelijk mensen.

De Willem Wortel methode is een voedingsstijl die ervoor zorgt dat je je fit en gezond voelt. En waarmee je ook nog eens betere prestaties levert op sportgebied. De methode is inpasbaar in het leven van een gezin met een druk leven. Het is voor een belangrijk deel gebaseerd op natuurlijke voeding, zo veel mogelijk met een lage GI-waarde.

Lees er alles over in het boek de Willem Wortel methode, Willem Wortel voor hardlopers en in het boek voor ouders met kinderen die van pannenkoeken houden: het gezonde Pannenkoekboek!

Beter presteren

Door mijn afnemende gewicht en de juiste brandstof voor mijn lijf ging het met mijn hardloopprestaties de goede kant op. Zonder anders te trainen heb ik mijn PR's op alle afstanden inmiddels verbeterd, behalve op de hele marathon. Mijn PR van 3.38 uur stamde uit 2005 en mijn ambitie is om onder de 3.30 uur te finishen. Afgelopen april heb ik in Rotterdam 3.36 uur gelopen. Een nieuw PR dus maar nog niet onder de 3.30 uur. Dat wordt dus een nieuwe poging. Wellicht in oktober in Amsterdam. 

Naast het hardlopen is fietsen ook een hobby. In 2012 heb ik met een groep vrienden de Mont Ventoux beklommen. We hoorden dat door diehards de Mont Ventoux wel eens 3 keer op een dag wordt beklommen. Dat leek ons ook wel stoer en dat hebben we dan ook gedaan in de zomer van 2014. Ik vond het mooi om te doen maar wel erg zwaar, zwaarder dan het lopen van een marathon.

Een stiekeme ambitie is om in 2017 de hele triathlon te gaan doen. Dat wordt een hele kluif maar het zit nog steeds in mijn hoofd. We zullen zien!

Verder ben ik nog trainer en coach van het voetbalteam Drenthina F6. Ook leuk! Vooral mooi om te zien hoe kinderen zich in korte tijd ontwikkelen.

Boeken

In de Willem Wortel serie zijn op dit moment 3 boeken beschikbaar.

De "Willem Wortel methode"; het boek geeft richtlijnen voor een gezonde voedingsstijl voor volwassenen. Het bevat een serieuze boodschap over voeding en is toegankelijk geschreven met een dosis gezonde humor.

"Het Gezonde Pannenkoekboek"; geschreven door mijn vriendin Detty Mook, 37 jaar. Samen hebben we 2 jongens van 6 en 4 jaar en we wonen in Emmen. Het pannenkoekenboek is met name gericht op gezinnen met kinderen.

Tijdens het schrijven aan het Willem Wortel boek ontstond al sterk het gevoel dat er ook een boek moest komen dat wat meer op kinderen is gericht. Tijdens de afronding van het Willem Wortel boek is Detty daar mee aan de slag gegaan. Om de stap naar natuurlijke voeding, voor kinderen die dat niet gewend zijn, zo klein mogelijk te houden is besloten een boek over gezonde pannenkoeken te maken. In ons gezin worden regelmatig gezonde pannenkoeken gegeten en we willen onze kennis en plezier heel graag delen.

Het "Willem Wortel Voedingsboek voor hardlopers"; speciaal voor hardlopers. Met tips over hardlopen en voeding en hoe die twee optimaal te combineren. Het boek bevat tevens schema's met recepten voor mannen en vrouwen in verschillende fases.

 

Willem Wortel methode

Als goed opgeleid mens met een gezond verstand denk je dat je aardig op de hoogte bent van voeding. Maar wat weten we over eten? Een uitspraak als: ‘Gewoon verstandig en gezond eten, dan blijf je wel gezond’ klinkt nuchter en gaat erin als koek. Maar weten we eigenlijk nog wel wat gezond eten is? Ik dacht dat ik het wel wist. Het betekende voor mij zoiets als het aanhouden van de schijf van vijf en niet te gek veel eten. Dan komt het allemaal wel goed. Voor veel mensen zou dat overigens al een behoorlijke verbetering zijn vergeleken met hun huidige eetpatroon.

Toch is er echt wel meer te weten over voeding. Daar kwam ik zelf achter toen ik me er wat meer in ging verdiepen en met alle opgedane kennis ging experimenteren. Ik merkte dat een aantal zaken onmisbaar is om tot een gezonde voedingsstijl te komen. Wat is nu eigenlijk voeding van goede kwaliteit? En wat doet het met de processen in je lijf? De afgelopen jaren zijn er nieuwe inzichten ontstaan die eigenlijk al eeuwenoud zijn. We kunnen daar veel voordeel van hebben! 

Het boek bevat mijn persoonlijke strijd met de kilo's, interessante waarheden en weetjes over voeding en een 5-wekenschema met bijbehorende recepten en foto's.

Het gezonde Pannenkoekboek

Ik geef ze liever een pannenkoek dan een broodje hagelslag voor het ontbijt" aldus Detty Mook, kindertolk en moeder van 2 jongens (6 en 4 jaarp>

Pannenkoeken eten is een feest, en al heel allemaal als ze ook nog gezond zijn!

Dit boek legt uit hoe je als bewuste ouder een van de lievelingsgerechten van je kinderen met een goed gevoel voor ze maakt. De recepten van de pannenkoeken bevatten ingrediënten die bijdragen aan een gezonde groei en ontwikkeling van kinderen. Bovendien kunnen ze, naar wens, volledig glutenvrij worden gemaakt. En ze zijn zeker zo lekker als de pannenkoeken die je gewend bent te maken.

"Als kindertolk (praktijk Lotuskind) kom ik veel in aanraking met ouders die problemen ervaren met het gedrag van hun kinderen. Naast een emotionele oorzaak speelt voeding een wezenlijke rol in hoe kinderen in hun vel zitten. Kinderen krijgen vaak teveel suikers en koolhydraten. Dit heeft een enorme invloed op de bloedsuikerspiegel en daarmee op het concentratievermogen van kinderen. Met een beetje creativiteit kan dit ook anders. Je geeft ze nog steeds pannenkoeken, maar dan zonder alle belastende ingrediënten van tarwepannenkoeken met koemelk. En ze smaken heerlijk!"

Dit boek bevat informatie over ingrediënten voor gezonde pannenkoeken en 21 gezonde pannenkoekenrecepten met foto's.

Beide boeken zijn in de webshop te bestellen.