Willem Wortel

Nieuws

1 tot 3 koppen koffie per dag ideaal!

Koffie bevat geen calorieën en heeft een GI-waarde van 0. Goed nieuws voor de koffieliefhebbers zou je dus denken. Want het effect op de bloedsuikerspiegel lijkt nihil. Zonder calorieën, geen GI-waarde. In de praktijk blijkt het toch anders te werken.

De cafeïne heeft volgens Amerikaans onderzoek wel degelijk effect op de bloedsuikerspiegel. Daarnaast zorgt de cafeïne voor trek in zoetigheid. Wat die eigenschap betreft zouden we koffie dus eigenlijk moeten vermijden.

Koffie heeft daarnaast eigenschappen die maken dat je het gebruik van koffie zou moeten beperken tot maximaal drie koppen per dag. Bij meer dan vier koppen kan de regulering van insuline worden verstoord waardoor diabetes kan ontstaan.
Koffie heeft ook positieve eigenschappen. Zo laten verschillende onderzoeken zien dat het drinken van drie koppen koffie per dag de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Als je er meer van drinkt, wordt de kans op ziektes weer groter. Koffie laten staan is dus geen must en een enkele keer vier of vijf koppen op een dag is ook geen probleem.
Beperk het drinken van koffie later op de avond zo veel mogelijk. De cafeïne in de koffie zorgt ervoor dat je hersenen en andere organen worden gestimuleerd. Voor een goede nachtrust is het wenselijk dat alle functies van je stofwisseling tot rust komen. Ook val je zonder koffie gemakkelijker in slaap.1 tot 3 koppen koffie per dag ideaal!

Willem Wortel? Wie is dat?
Willem Wortel is ervaringsdeskundige op het gebied van natuurlijke voeding. Hij deelt die ervaring met zo veel mogelijk mensen.

De Willem Wortel methode is een voedingsstijl die ervoor zorgt dat je je fit en gezond voelt. En waarmee je ook nog eens betere prestaties levert op sportgebied. De methode is inpasbaar in het leven van een gezin met een druk leven. Het is voor een belangrijk deel gebaseerd op natuurlijke voeding, zo veel mogelijk met een lage GI-waarde.

Lees er alles over in het boek de Willem Wortel methode, Willem Wortel voor hardlopers en in het boek voor ouders met kinderen die van pannenkoeken houden: het gezonde Pannenkoekboek!