Willem Wortel

Recepten

Appelbleekselderijsalade

Appelbleekselderijsalade
Zo klaar en vol met vitaminen en mineralen. De bleekselderij is misschien wel de grootste positieve verrassing. Het zit namelijk boordevol vitamines en bevat ook veel kalium en calcium en het bevat veel beta-caroteen. Dat wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt voor een goede weerstand en is belangrijk voor het gezichtsvermogen. maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en voor de groei. Er zijn ook aanwijzingen dat het een anti-oxidatieve werking heeft en de lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen. Goed voor sporters dus die hun spieren regelmatig belasten.

Ingrediënten basis

  • 6 friszoete appels
  • 10 flinke stengels bleekselderij

Afmaken

  • 2 handjes walnoten
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 2 eetlepels lijnzaad of chiazaad
  • 2 eetlepels gojibessen kipfilet
  • 100 gram tonijn (op waterbasis, blikje 180 gram)
  • 4 plakjes roggebrood ( evt. 4 amarantcrackers of van beide 2)

Dressing

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels yogonaise
  • 4 theelepels grove mosterd
  • zout, peper

Bereiding basis
Snijd de appels en de bleekselderij in kleine blokjes in de verhouding die je lekker vindt. Sprenkel wat citroensap over de appel om verkleuren te voorkomen. Deze basis kun je een paar dagen in de koelkast bewaren in een bakje met afgesloten deksel.

Afmaken
Als je de salade wilt gaan gebruiken of meenemen: neem de helft van de basis die je hebt gemaakt.

Dag 1
Je maakt de salade af door 1 handje walnoten (al dan niet breken), 1 eetlepel pompoenpitten, 1 eetlepel lijn- of chiazaad en 1 eetlepel gojibessen toe te voegen. Gebruik ongeveer 100 gram kipfilet door de salade of doe deze op een plakje roggebrood of een amarantcracker.

Dag 2
Neem de hoeveelheid van de basisrauwkost die je wilt gebruiken voor die dag (voor 2 personen). Doe het lijnzaad en het sesamzaad bij de basis. Laat de tonijn uitlekken in een vergiet en voeg deze toe aan de rauwkost. Meng het geheel door elkaar en de salade is klaar.

Meng voor de dressing de olijfolie en de yogonaise door elkaar. Breng het op smaak met zout en peper. Meng de dressing door de rauwkostsalade en het is klaar (om mee te nemen). Ter afwisseling kun je ook twee theelepels grove mosterd aan de dressing toevoegen.

Willem Wortel? Wie is dat?
Willem Wortel is ervaringsdeskundige op het gebied van natuurlijke voeding. Hij deelt die ervaring met zo veel mogelijk mensen.

De Willem Wortel methode is een voedingsstijl die ervoor zorgt dat je je fit en gezond voelt. En waarmee je ook nog eens betere prestaties levert op sportgebied. De methode is inpasbaar in het leven van een gezin met een druk leven. Het is voor een belangrijk deel gebaseerd op natuurlijke voeding, zo veel mogelijk met een lage GI-waarde.

Lees er alles over in het boek de Willem Wortel methode, Willem Wortel voor hardlopers en in het boek voor ouders met kinderen die van pannenkoeken houden: het gezonde Pannenkoekboek!