Willem Wortel

Recepten

Wortel courgette rauwkostsalade

Wortel courgette rauwkostsalade
Een hele smakelijke en voedzame rauwkostsalade. Je kunt deze als basis gebruiken voor meerdere dagen en verschillende varianten. In het recept een salade met kip en avocado en een variant met tonijn. Heel handig om mee te nemen naar het werk! In plaats van een broodje kaas...

Benodigdheden

  • Grote kom om basisrauwkost in te maken
  • Keukenmachine om rauwkost in kleine stukjes te hakken. Een staafmixer plus hakmolen volstaat
  • Bakjes om rauwkost in te bewaren en mee te nemen 

Ingrediënten

Voor de basissalade

  • 3 flinke wortels
  • 1 courgette
  • Blikje bio-mais (150 ml)
  • Blikje zwarte bonen (380 gram)
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 1 avocado (eventueel)

Voor het afmaken

Dag 1

  • 1 eetlepel lijnzaad of chiazaad
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 1 handje amandelen
  • Kipfilet gerookt 100 gram
  •  
  • Dag 2
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • Tonijn (op waterbasis, blikje 180 gram)

Voor de dressing

Dag 1

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel yogonaise
  • Zout, peper naar behoefte

Dag 2

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel yogonaise
  • Zout, peper naar behoefte

Bereiding

De basissalade

Snijd de wortel en de courgette in stukken en hak ze in de keukenmachine (zie foto). Doe de stukjes wortel en courgette in de kom. Snijd de bleekselderij en de paprika in kleine stukjes. Kan ook in de machine maar het gevaar is dat het een smurrie wordt. Gewoon even uitproberen. Doe de mais en de bonen in een vergiet, spoel af en laat even uitlekken. Doe ze dan bij de wortel en de courgette. Voor de afwisseling kun je een avocado in kleine stukjes snijden en erdoor husselen. Doe er dan een beetje citroensap bij tegen het verkleuren.

De basisrauwkostsalade is nu gereed. Je kunt deze basis in afgesloten bakjes in de koelkast ongeveer 3 dagen bewaren.

Het afmaken en de dressing

Dag 1

Neem de hoeveelheid van de basisrauwkost die je wilt gebruiken voor die dag. Doe het lijnzaad of chiazaad (kan ook beide natuurlijk), de pompoenpitten en de gehakte amandelen bij de basis. Snijd de gerookte kipfilet in stukjes en voeg deze ook toe aan de basis. Meng het geheel door elkaar.

Maak de dressing door de olijfolie en de yogonaise te mengen. Breng dit mengsel op smaak met zout en peper (en eventueel kerrie). Meng de dressing door de rauwkostsalade en het geheel is klaar (om direct te eten of mee te nemen).

Dag 2

Neem de hoeveelheid van de basisrauwkost die je wilt gebruiken voor die dag. Doe het lijnzaad en het sesamzaad bij de basis. Laat de tonijn uitlekken in een vergiet en voeg deze toe aan de rauwkost. Meng het geheel door elkaar en de salade is klaar.

Maak de dressing door de olijfolie en de yogonaise te mengen. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Roer de dressing door de rauwkostsalade en het geheel is klaar (om mee te nemen).

Willem Wortel? Wie is dat?
Willem Wortel is ervaringsdeskundige op het gebied van natuurlijke voeding. Hij deelt die ervaring met zo veel mogelijk mensen.

De Willem Wortel methode is een voedingsstijl die ervoor zorgt dat je je fit en gezond voelt. En waarmee je ook nog eens betere prestaties levert op sportgebied. De methode is inpasbaar in het leven van een gezin met een druk leven. Het is voor een belangrijk deel gebaseerd op natuurlijke voeding, zo veel mogelijk met een lage GI-waarde.

Lees er alles over in het boek de Willem Wortel methode, Willem Wortel voor hardlopers en in het boek voor ouders met kinderen die van pannenkoeken houden: het gezonde Pannenkoekboek!